Maslinovo ulje iz Ruđerova laboratorija vrhunske je kvalitete

Bez autora
Oct 21 2013

Centar za nuklearnu magnetsku rezonancu Instituta "Ruđer Bošković" jedan je od od kandidata za dobivanje statusa centra izvrsnosti, što bi im omogućilo da svoja temeljna znanstvena istraživanja češće i intenzivnije primjenjuju u praksi. Jednostavno rečeno, to bi značilo, kako nam objašnjava voditelj Centra Dražen Vikić-Topić, da mogu poboljšati kvalitetu mnogih namirnica, ponajprije, što već i sada rade – maslinova ulja, ali i vina, meda, sokova, čajeva, te ono što je konzumentima iznimno važno – otkriti patvorine i slučajeve zloupotreba i manipulacija u području prehrambene industrije. Prošle smo se godine počeli baviti modificiranjem maslinova ulja, odnosno pojačavanjem njegova antioksidativnog djelovanja. To je moguće napraviti i s crnim vinom, ali isto tako, što Francuzi već rade, bijelom vinu dodati polifenole i učiniti ga gotovo jednako "zdravim" kao što je i crno vino. Ako dobijemo status centra izvrsnosti, u suradnji s nekoliko drugih ustanova iz Rijeke, Splita i Knina, bitno ćemo moći utjecati i na kvalitetu hrane – ističe Vikić-Topić, uz izričitu napomenu da će im i dalje primarna biti temeljna znanstvena istraživanja.

Maslinovo ulje iz Ruđerova laboratorija vrhunske je kvaliteteCentar za nuklearnu magnetsku rezonancu Instituta "Ruđer Bošković" jedan je od od kandidata za dobivanje statusa centra izvrsnosti, što bi im omogućilo da svoja temeljna znanstvena istraživanja češće i intenzivnije primjenjuju u praksi.

Jednostavno rečeno, to bi značilo, kako nam objašnjava voditelj Centra Dražen Vikić-Topić, da mogu poboljšati kvalitetu mnogih namirnica, ponajprije, što već i sada rade – maslinova ulja, ali i vina, meda, sokova, čajeva, te ono što je konzumentima iznimno važno – otkriti patvorine i slučajeve zloupotreba i manipulacija u području prehrambene industrije.

Složena analiza

– Prošle smo se godine počeli baviti modificiranjem maslinova ulja, odnosno pojačavanjem njegova antioksidativnog djelovanja. To je moguće napraviti i s crnim vinom, ali isto tako, što Francuzi već rade, bijelom vinu dodati polifenole i učiniti ga gotovo jednako "zdravim" kao što je i crno vino. Ako dobijemo status centra izvrsnosti, u suradnji s nekoliko drugih ustanova iz Rijeke, Splita i Knina, bitno ćemo moći utjecati i na kvalitetu hrane – ističe Vikić-Topić, uz izričitu napomenu da će im i dalje primarna biti temeljna znanstvena istraživanja. Dodaje da će moći raditi različita testiranja i provjere, pa recimo i šećera, što je nedavno od njih tražila carinska služba. Nažalost, jer nemaju odgovarajuću opremu, morali su ih odbiti.

– Primjerice, među raznim vrstama šećera značajna je razlika u kvaliteti, a kupac najčešće ne zna koji kupuje. Samo atestirani laboratorij može izdati certifikat, što kupcu jamči da kupuje ono što želi – objašnjava Vikić-Topić. Isto tako, svi oni koji danas žele raditi složenu analizu vina pomoć moraju potražiti u Ljubljani. Da bi Centar NMR mogao raditi sva ta istraživanja i provjere, nužna je nabava nove, vrlo skupe dodatne opreme za nuklearnu magnetsku rezonanciju ukupne vrijednosti oko dva milijuna eura. Novac za to pokušat će osigurati iz europskih strukturnih fondova.

Cijena snimanja

– Velika stvar za sve nas u RH bit će nabaviti tu opremu pa da sve takve analize možemo raditi ovdje – zaključuje Vikić-Topić. A to znači da bi institucije, trgovine, tvornice i građani mogli doći i naručiti provjeru ulja, vina, meda, rakije, sokova, šećera i sličnih namirnica. Cijene su od 250 kuna "snimanja" po satu, ali za složenu provjeru potrebno je od nekoliko sati do čak nekoliko dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik